Śliwa ałycza, Prunus cerasifera
Śliwa ałycza (ś. wiśniowa, ałycza), Prunus cerasifera Ehrh. (P. divaricata Ledeb.)

Rodzina Różowate (Rosaceae)

Pochodzi ze środk. Azji i pd -wsch. Europy; gleby luźne, piaszczyste lub próchnicze, światło- i ciepłolubna, bardzo odporna na suszę, wrażliwa na mróz [1, 2]

Krzew lub drzewo, żyje do 50 lat. Występuje od środk. Azji po Bałkany [1, 2].

Zasięg i ogrodnictwo
Kwiaty
Ziołolecznictwo
Owoce
Tkłapi i gruzińska zupa charczo
Kora
Pochodzenie śliwy domowej

Ałycza pierwotnie rosła tylko na Bałkanach oraz płd.-zach. i środk. Azji. W Polsce używa jej się jako podkładki dla brzoskwiń, moreli i szlachetnych odmian śliw. Formuje się też z niej wysokie, niecięte żywopłoty, które wyglądają szczególnie pięknie w czasie kwitnienia.  Śliwa ałycza w cieplejszych regionach naszego kraju często dziczeje.

Śliwa ałycza, Prunus cerasifera, kwiaty

Śliwa ałycza kwitnie z reguły równocześnie z rozwojem liści. Jej kwiaty są zazwyczaj białe, choć u form ogrodowych mogą mieć barwę  różową. 

Śliwa ałycza, Prunus cerasifera, kwiaty

W medycynie ludowej wywarem z kwiatów ałyczy leczy się problemy z wątrobą, nerkami i prostatą [3].

Śliwa ałycza, Prunus cerasifera, owoce

Śliwa ałycza jest uprawiana od tysięcy lat i prawdopodobnie z tego powodu charakteryzuje się tak dużą zmiennością co do koloru, smaku i wielkości owoców.

Śliwa ałycza, Prunus cerasifera, owoce

W ojczyźnie ałyczy, Kaukazie, suszony przecier z jej owoców, tzw. tkłapi jest podstawowym składnikiem wielu dań, np. tradycyjnej zupy gruzińskiej charczo.

Zupa charczo:

1kg wołowiny na gulasz,
ok. 4 łyżek tkłapi (lub świeżych owoców ałyczy),
1 szklanka mielonych orzechów włoskich (jeśli nie są suche, to przed mieleniem wysuszyć na średnio rozgrzanej patelni),
0,5 szklanki ryżu,
4 cebule + olej do jej smażenia,
2 pomidory (sparzyć i obrać ze skóry),
1 papryka słodka,
1 papryka ostra,
4 ząbki czosnku,
pęczek kolendry (ewentualnie pietruszki lub estragonu)
szafran, pieprz, 2 liście laurowe

Wołowinę pokroić i gotować w 4 litrach wody z liśćmi laurowymi około 2 godz. Tkłapi rozpuścić w szklance otrzymanego bulionu. Do wołowiny dodać ryż i gotować dalej, aż ryż zmięknie. Cebulę obrać, drobno pokroić, smażyć na oleju aż się zeszkli. Smażyć dalej i stopniowo dodawać pokrojone pomidory, tkłapi, posiekane papryki, rozgnieciony czosnek, posiekaną kolendrę, szczyptę szafranu i pieprzu, całość przenieść do bulionu, dodać orzechy i gotować 5 min.
Śliwa ałycza, Prunus cerasifera, kora

Kora śliwy ałyczy ma kolor wiśniowobrązowy, zawiera też liczne przetchlinki.

Śliwa ałycza, Prunus cerasifera, pokrój

Śliwa domowa powstała najprawdopodobniej około 10 tys. lat temu ze skrzyżowania ałyczy z tarniną.

Wiąz szypułkowy, Ulmus laevis

Literatura:

1. Seneta W., Dolatowski J., 2006."Dendrologia" Wydanie II poprawione i uzupełnione. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2006. s. 297-298

2. Bugała W., 1991. "Drzewa i Krzewy dla terenów zieleni" wydanie II. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1991. s. 343-344

3. speciesinfo, Алыча – (rus.) dostęp 29.04.2016.

opracowała Anna Górska, Wrocław 2016