Zielonka - logo
Jarząb pospolity, jarzębina, Sorbus aucuparia L., owoce

Jarząb pospolity (jarzębina), Sorbus aucuparia L.

Rodzina Różowate (Rosaceae)

Gatunek rodzimy; tolerancyjny co do gleby, ale najlepiej rośnie na glebach przepuszczalnych, na dużym nasłonecznieniu, choć dobrze znosi ocienienie [1, 2, 4].

Drzewo do 15-20 m wys.. Występuje w prawie całej Europie i zach. oraz pd.-zach. Azji [1, 2, 4].

"JARZĘBINA POSPOLITA ( Sorbus aucuparia) iest iedném z piękniéyszych drzew naszych lasów, szczególnie na wiosnę dla okazałych kwiatów mocno wonieiących, a w iesieni dla ozdobnych owoców szkarłatnych" [3]
Jarząb pospolity, jarzębina, Sorbus aucuparia L., kwiaty
Kwiatostanem jarzębiny jest podbaldach.

Jarząb pospolity kwitnie w maju. Jego białe kwiaty są zebrane w gęste, licznokwiatowe podbaldachy

"Kwiat jarzębiny cierpi u nas czasami od silnych zimnych wiatrów majowych; wtenczas urodzaj jagód jest szczupły albo żaden; ale najczęściej urodzaj jarzębiny tak jest obfity, iż gałęzie uginają się pod ciężarem owoców i nader powabny przedstawują widok; wtenczas łatwo jest mieć zbiór onych mnogie korce wynoszący, które przerobione na gorzałkę, znaczną korzyść gospodarzowi przyniosą." [7]
Jarząb pospolity, jarzębina, Sorbus aucuparia L., owoce
W pełni dojrzałe owoce jarzębiny mają szkarłatną barwę.

Dojrzewające owoce jarzębiny są pomarańczowe, w pełni dojrzałe szkarłatnoczerwone. Chętnie zjadają je ptaki (drozdy, gile, jemiołuszki) i leśne zwierzęta (sarny, borsuki) rozsiewając jarzębinę po okolicy [1].

Dla człowieka są one niesmaczne, cierpkie i gorzkawe, choć zawierają dużo witiam, zwłaszcza witaminy C i A. Owoce te posiadają również wysokie stężenie alkoholu cukrowego - sorbitolu, który w przemyśle spożywczym jest używany jako słodzik (65% kaloryczności cukrów). Ich smak łogodzą przymrozki i obróbka cieplna. A jeżeli ktoś chce się cieszyć owocami jarzębiny pozbawionymi sorbiny, alkaloidu, który odpowiada za gorzki smak, to może zasadzić w ogrodzie jej jadalne odmiany, np. Edulis czy Granatnaja.

Piękny kolor i kształt owoców jarzębiny zachęcał do robienia z niej ozdób, szczególnie korali. Które świeże, przygotowane tuż przed zabawą cudnie podkreślały urodę. O tej jarząbinie i jej czerwonych koralach śpiewano i nadal śpiewa się piosenki, i to nie tylko w Polsce:

>>>Czerwone korale (Zbigniew Książek, Ferenc Sebő, Brathanki)

>>>Jarzębino, jarzębino! (Agnieszka Osiecka, Adam Sławiński, Katarzyna Lassak)

>>>Uralska jarzębina (Anna Jakowska, Jewgienij Rodygin, Sława Przybylska)

>>>Уральская рябинушка(Anna Jakowska, Jewgienij Rodygin, УРАЛЬСКИЙ РУССКИЙ НАРОДНЫЙ ХОР)

Jarząb pospolity, jarzębina, Sorbus aucuparia L., liście
Wśród rodzimych jarzębów tylko jarzębina ma liście złożone.

Jarzębina, jako jedyna pośród rodzimych gatunków z rodzaju jarząb, Sorbus, ma liście żłożone. Chociaż w parkach i ogrodach możemy również spotkać obce gatunki o takich liściach, np. pochodzący z Bałkanów, ciepłolubny, wytwarzający duże, słodkie owoce, jarząb domowy, Sorbus domestica L. czy ozdobny jarząb dalekowschodni, Sorbus commixta Hedl. [1].

Jarząb pospolity, jarzębina, Sorbus aucuparia L., pąki
Silnie owłosione pąki są charakterystyczne dla jarzębiny.

Jarząb pospolity ma silnie owłosione pąki, po czym można go odróżnić od wspomianych wcześniej obcych gatunków o liściach złożonych. Pąki jarzębu domowego i dalekowschodniego mają pąki lepkie, właściwie pozbawione włosków [1].

Jarząb pospolity, jarzębina, Sorbus aucuparia L., liście
Liść jarzębiny jest zwykle złożony z 9-15 piłkowanych listków.

Liście jarzębiny mają z reguły od 5 do 8 par listków, które u nasady są całobrzegie, a powyżej piłkowane. Młode liście są spodem owłosione, w miarę upływu czasu włoski ścierają się i zanikają.

Jarząb pospolity, jarzębina, Sorbus aucuparia L., pąki
Typowa forma jarzębiny ma owłosione młode liście i kwiatostany.

Typowa forma jarzębu pospolitego ma silnie owłosione kwiatostany i spód młodych liści.

Jarząb pospolity, jarzębina, Sorbus aucuparia L., pąki
U formy górskiej młode liście i kwiatostany są właściwie nagie.

U formy górskiej jarzębu pospolitego, S. aucuparia var. glabrata, kwiatostany i młode liście, a także pąki są nagie lub prawie nagie [5, 4].

Jarząb pospolity, jarzębina, Sorbus aucuparia L., kora
Jarząb pospolity ma gładką, szarą korę.

Jarząb pospolity ma charakterystyczną gładką, szarą korę.

"Kora przydatną jest do wyprawy skór zawiera albowiem o 1/7 więcej garbniku niż kora dębowa (...). Kora zmięszana z olszową używa się do farbowania tkanin domowych na czarno. " [7]
Jarząb pospolity, jarzębina, Sorbus aucuparia L., pokrój
Jarząbina jest drzewkiem lub krzewem o wysokości 5-15 m.

Jarzębina występuje niemal w całej Polsce, często spotykamy ją na niżu i w górach, aż po piętro kosodrzewiny.

Jarząb pospolity, jarzębina, Sorbus aucuparia L., pokrój
W sprzyjających warunkach jarzębina może żyć nawet 200 lat.

Jarzębina była i nadal jest stałym elementem naszego krajobrazu. Ze względu na małe wymagania, dobrze rośnie zarówno w miejscach piaszczystych, jak i na torfie, lubi słońce, choć jest też cienioznośna, chętnie sadzi się ją w parkach, ogrodach, wzdłuż ulic czy polnych dróg.

Gerald-Wyżycki w 1845 roku tak pisał o jarzębinie:

"liczy się między piękniejsze drzewa lasów naszych; zasadza się też w klombach i gaikach ogrodów zabawnych, oraz koło dróg i gościńców.

Jarzębina udaje się na każdym gruncie, klimat zimny niemniéj znosi dobrze jak ciepły; na chudym gruncie atoli przyjmuje postać zbliżoną do wielkiego krzewu. Widzieć ją można rośnącą na urwiskach skał, na wysokich wieżach, murach, a nawet naksztalt jemioły, na drzewach starych próchniejących." [7]
Wiąz szypułkowy, Ulmus laevis, liść i owoc, obok napis, naucz się rozpoznawać drzewa z naszym programem

Literatura:

  1. Seneta W., Dolatowski J., 2006."Dendrologia" Wydanie II poprawione i uzupełnione. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2006. s. 250-252
  2. Bugała W., 1991. "Drzewa i Krzewy dla terenów zieleni" wydanie II. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1991. s. 316-318
  3. Michał Szubert. Warszawa 1827. "Opisanie Drzew i Krzewów Leśnych Królestwa Polskiego". DRUKARNIA N. GLÜCKSBERGA s. 142-147
  4. "Słownik botaniczny" pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich, 1993. Wiedza Powszechna, Warszawa. s. 225-226
  5. Szafer W., Kluczyński S., Pawłowski B., 1986. "Rośliny Polskie", Wydanie piąte. Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1986. s. 326
  6. Grochowski W., 1988. "Jadalne owoce leśne", wydanie V. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne. Warszawa 1988. s. 130-135
  7. Józef Gerald-Wyżycki, 1845. "Zielnik Ekonomiczno - Techniczny". Drukiem Józefa Zawadzkiego, Wilno 1845. s. 71-75

opracowała Anna Górska, Wrocław 2020

wróć