
Głóg dwuszyjkowy (głóg zajęczy), Crataegus leavigata (Poir.)DC. (C. oxyacantha L. pro parte)
Rodzina Różowate (Rosaceae)
Gatunek rodzimy; tolerancyjny co do gleby, światłolubny [1, 2]
Krzew lub małe drzewo do 5 m wys., żyje do 250 lat. Występuje w zach. i środk. Europie [1, 2].
Głóg dwuszyjkowy rośnie w świetlistych lasach, zaroślach i na terenach otwartych, przy czym występuje on głównie w zachodniej części naszego kraju, na wschód od Wisły jest rzadko spotykany.
W przeciwieństwie do głogu jednoszyjkowego, który ma najczęściej jedną szyjkę słupka i jedną pestkę w owocu, głóg dwuszyjkowy ma z reguły dwie szyjki słupka i dwie pestki.

Kwiaty i owoce głogu dwuszyjkowego, podobnie jak jednoszyjkowego, zawierają flawonoidy (kwiaty do 2,5%, owoce 0,1%) i procyjanidyny, które regulują pracę naczyń wieńcowych i mięśnia sercowego oraz łagodnie obniżają ciśnienie krwi [3].
Znajduje się w nich również dużo witamin i minerałów, szczególnie witaminy A, B1, C, potasu i fosforu, dlatego przetwory (nalewki, soki, dżemy...) z owoców głogu są nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do spiżarni [4].
"[Owoce głogu] Stosuje się je w niewielkich ilościach jako dodatek do marmolad i dżemów oraz jako surowiec winiarski. Są też używane do wyrobu syropów, kisieli, galaretek oraz wódek. Susz nadaje się na przyprawę do pewnych gatunków win.
W niektórych krajach owoców głogu używa się do wypieku tzw. pierogów i dodaje do mąki na chleb. Można z nich zrobić namiastkę kawy lub herbaty. Pestki zawierają niespełna 40% tłuszczów."[4]
W przeciwieństwie do głogu jednoszyjkowego, liście krótkopędu głogu dwuszyjkowego mają tylko niewielkie klapy, które występują jedynie w górnej części liścia.

Głóg dwuszyjkowy to krzew lub niewielkie drzewo i choć pozyskiwano z niego niewielką ilość drewna, to było ono cennym materiałem, o czym pisze prof. Szubert:
„Drzewo tego Głogu iest iedno z naytwardszych i naymocnieyszych, dla tego do wielu machin iest nayprzydatniéysze: robią z niego naylepsze trzonki do młotków zęby do kół i inne podobne przedmioty. Młode i proste pędy wyborne i piękne dostarczaią laski szczególnie kiedy się dobrze wyprawią.”[5]

Literatura:
1. Seneta W., Dolatowski J., 2006."Dendrologia" Wydanie II poprawione i uzupełnione. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2006. s. 262
2. Bugała W., 1991. "Drzewa i Krzewy dla terenów zieleni" wydanie II. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1991. s. 340-341
3. Kohlmünzer S., 2007. "Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji." Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007. s. 170-173
4. W. Grochowski, 1988. "Jadalne owoce leśne", wydanie V. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne. Warszawa 1988. s. 127-130
5. Michał Szubert. Warszawa 1827. "Opisanie Drzew i Krzewów Leśnych Królestwa Polskiego". DRUKARNIA N. GLÜCKSBERGA. s. 162-164
opracowała Anna Górska, Wrocław 2015